
 

 

FAQ'S ON PARKING PERMITS 
 
 

Q:  Does my son or daughter have to have a permit if they drive to school? 
A:  If your child plans to drive to school, they will need a permit to do so.  
 
Q:  Why is this needed in Creede? We have never done this before! 
A:  The District is not trying to punish anyone and realizes that this might 
pose a difficulty for some families, but we have a duty to ensure the safety 
of those on district property, including the parking lots, and that means 
undertaking a minimal verification so that only legal, licensed drivers and 
insured vehicles receive parking permits. 
 
Q:  Don't all student drivers have to have a license to drive?  
A: Yes, they do. Unfortunately, we have repeatedly had unlicensed and 
permitted drivers on campus. These students (and parents who allow this) 
who drive to school without legal authorization put themselves and others 
lives in jeopardy. It also continues a precedent that needs to end in order to 
keep students safe. 
 
Q:  Why $10.00? 
A:  This is a very minimal fee; however, there are some limitations to those 
who pay it. Any student who receives free and reduced lunch services, 
should not pay the fee. Also, any student who feels it may be a hardship on 
their family should ask for a waiver of the fee. 
 
Q:  Where does the money collected go? 
A:  Directly back to the students! The money is placed in the Activity Fund. 
This fund is used for student clubs and activities. 
 
Q:  Why do you need our personal identification? 
A:  All that your District is endeavoring to do is verify that your student has a 
license and the vehicle is insured and legal. If anyone is not comfortable 
providing a copy of these documents, a simple verification is all that is 
needed. Anyone in the office can look at the documents and note that they 
are current and verified. A copy is not necessary but is easier for our records 
department. Also, due to the potential for accidents to occur with teenage 
drivers, we want to ensure that those students who are of legal age and drive 
onto our public property carry insurance. After all, car insurance is mandatory 
in Colorado. 



 

 

 
Q:  Is our information safe? 
A:  Yes, it is safe. All of the information we have on you or your child is bound 
by legislation that protects you. We lock the information up after filing and it 
is not accessible. Only you may request it. It is not entered into any system 
through any means of technology. 
 
Q:  What if our student parks off campus? 
A:  There have been some students who have stated that they plan to park 
on Corsair Drive or Airport Road to avoid all of this. Again, this is not an 
attempt to punish anyone but rather make our campus safer. Should any 
kind of emergency take place, we want to ensure that we know whose 
vehicles are here and that they are safely parked in student parking. 
Students who park off campus will not be allowed to leave campus to go to 
their vehicle and we will solicit the Sheriff to reach out to these families.  
 
Q:  Are there other reasons for this? 
A:  There are other reasons for this: 
1) We share our parking lot with Mineral County Public Library. There are 

many times we have no parking spots for our community members 
coming to the library.  

2) Our high school enrollment is growing. This poses an issue as we already 
ran out of spots last year for our own staff and community. 

 
 
Cross References: 
 
Colo. Rev. Stat. § 22-32-117(2)(a)(IV) (Miscellaneous Fees) 
Colo. Rev. Stat. § 22-32-109.1(2)(a)(I)(A) (Safe School Plan) 
 
Some Interesting Resources: 
 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26308119 
 
https://www.denverpost.com/2013/09/28/fees-pile-up-for-parents-in-colorado-public-
schools/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26308119
https://www.denverpost.com/2013/09/28/fees-pile-up-for-parents-in-colorado-public-schools/
https://www.denverpost.com/2013/09/28/fees-pile-up-for-parents-in-colorado-public-schools/

